Overzicht van alle afleveringen

De Circulaire #135: de beduusde editie 🙀

Verzonden: 12-04-2021

Waarom staan er geen plaatjes op deze pagina?
Logo van De Circulaire

Hallo!

Kunt u het nieuws nog aan? Ik krijg er steeds meer moeite mee. Mensen met chronische en dodelijke ziektes worden van het kastje naar de muur gestuurd als ze gevaccineerd willen worden . Er wordt 700 miljoen in fieldlabs gestopt en miljarden in het overeind houden van de KLM, maar niet in opschaling van de vaccinproductie en het zetten van prikken. We weten nu inmiddels, dankzij de Bulgaarse premier , dat je voor 700 miljoen euro 36 miljoen vaccins Pfizer koopt, precies genoeg om alle Nederlanders te vaccineren (lijkt me een koopje). Maar we staan nog steeds onderaan dat lijstje met het aantal vaccinaties per honderd inwoners. Misschien komt het omdat er nauwelijks ruchtbaarheid wordt gegeven aan het feit dat alle mensen geboren vòòr 1952 zelf een afspraak kunnen maken (ja, ook zonder brief). Mijn ouders, die een krantenabonnement hebben en elke avond het journaal kijken, hadden geen idee. Ik moest ze eergisteren vertellen dat ze een afspraak kunnen maken want 'ik heb dat gelezen op Twitter'.

Er is gestopt met het prikken met AstraZeneca bij 60-minners, op zich een prima idee als er niet een pandemie en een tekort aan alternatieven zou zijn . Mocht je vrijwillig dat (minieme) risico op sinustrombose wél willen nemen (zoals in Duitsland) dan kan dat niet, omdat de logistiek in Nederland er simpelweg niet klaar voor is . Maar het is ook allemaal wel lastig toch, al die logistiek? In 2009 kon het leger binnen zes dagen zes miljoen vaccins (gekoeld) verspreiden tegen de Mexicaanse griep .

Ondertussen leidt een premier die stelselmatig liegt (en de eer aan zichzelf zou moeten houden) de aandacht al wekenlang af van waar het om zou moeten gaan: zo snel mogelijk zo veel mogelijk mensen vaccineren. Hugo de Jonge houdt nog steeds vol dat iedereen vóór 1 juli minimaal één prik kan hebben gehad. Ik geloof er geen bal van en ben bang dat alles wat de Betrouwbare Mannetjes in deze column schrijven uitkomt . Elke dag dat er wordt uitgesteld, gedraaid en gelogen is een dag waarop tientallen mensen overlijden . Duizenden mensen op de IC en elders in het ziekenhuis liggen. Duizenden mensen positief worden getest en langdurige klachten kunnen krijgen. En miljoenen mensen afwachtend thuis zitten terwijl hun bedrijf kapot gaat en ze voor de zoveelste keer in een Zoomcall uitleggen dat hun chef op mute staat. De enige weg uit deze ellende is, zoals een groep huisartsen zegt simpel: vaccineren, vaccineren, vaccineren .

Goed, genoeg gesomberd. Over tot belangrijkere zaken: kattengifjes. Deze editie bevat maar liefst drie beduusde exemplaren. Daarbij heb ik 15 geweldige linkjes voor je én drie viersterrentips voor zaken die je kunt bezoeken, lezen en luisteren. Komt het toch nog een beetje goed (????).

Veel plezier (????) met deze Circulaire !


Mediadieet

Deze afbeelding is niet beschikbaar

Wat ik bezocht, las en luisterde.

  • Kunsthal 45 . Tentoonstellingsruimte voor beeldende kunst in Den Helder. Ik zag een expositie met werk van kunstenaars die een band hebben met Den Helder. Hoe goed kan dat zijn (zegt deze arrogante Amsterdammer)? Heel goed! Werk van zeer hoge kwaliteit in een voormalige poolhal. Ik heb zelf iets gekocht. Tot en met 25 april te bezichtigen op afspraak. (★★★★)

  • Because Internet . Boek van linguist Gretchen McCulloch over hoe het internet (de Engelse) taal en sociale communicatie verandert. Digitaal schrijven is informeel schrijven, en dat gebeurt dankzij het internet voor het eerst op een globale schaal. Hoe mensen online communiceren heeft alles te maken met of je bent opgegroeid met ICQ, MSN of WhatsApp. Als je dit boek leest snap je eindelijk waarom je moeder haar berichtjes voorziet van uitbundige hoeveelheden emoji's, en het altijd fout gaat met de interpunctie. (★★★★)

  • De Deventer Mediazaak . Zesdelige podcastserie over de Deventer moordzaak en de rol van de media. Wie had het ook alweer gedaan: de boekhouder of de klusjesman? Annegriet Wietsma duikt in de rol van de media bij de beeldvorming en met name de omstreden rol van Maurice de Hond. Afgewogen en verantwoord, want ze heeft alle hoofdrolspelers in de zaak gesproken en vrijwel allemaal voor de microfoon gekregen. (★★★★)

Hay's activiteiten van de afgelopen en de komende twee weken

Deze afbeelding is niet beschikbaar
  • De site van de Utrecht Time Machine , die ik mede heb gebouwd, ging live. Op die site komt u meer te weten over de historie van allerlei plekken in, verrassend, de stad Utrecht. Op tien plekken in de stad liggen QR-codes op tegels die u kunt scannen. De komende maanden komen er nog eens twintig bij.

  • Op dinsdagmiddag 20 april zit ik in een online roundtable van de Universiteit van Amsterdam over thesauri en encyclopedieën van digitale cultuur. Ik ga het hebben over, verrassend, Wikipedia. U kunt gratis kijken als u zich registreert .

De beste linkjes

Deze afbeelding is niet beschikbaar
Deze afbeelding is niet beschikbaar
Deze afbeelding is niet beschikbaar

De beste kattengifjes

De superleuke chef kattengifjes en ik hebben afgelopen zaterdag zeer burgerlijk de auto gewassen met een hogedrukspuit in zo'n wasbox. Ik kan je vertellen: ik heb in coronatijd nog nooit zoveel plezier gehad voor €5!

Wie aanmerkelijk minder plezier hebben zijn de volgende katten. Zoals deze, voor wie het nog steeds een beetje Kerst is.

Deze afbeelding is niet beschikbaar

Deze kat doet wat ik doe als ik iemand zie zonder mondkapje in de supermarkt.

Deze afbeelding is niet beschikbaar

En deze kat durft überhaupt het huis niet meer uit (of in).

Deze afbeelding is niet beschikbaar

Dat was het!

Op maandag 26 april is het precies 35 jaar geleden dat de kernramp in Tsjernobyl plaatsvond. Ik was toen drie jaar oud, dus ik kan me er helemaal niks van herinneren. Hopelijk herinner ik me wel om een nieuwe Circulaire te schrijven, die diezelfde dag om 20.00 in uw (al dan niet radioactieve) mailboxje verschijnt.

Tot dan!