De Circulaire #24: rare conversaties, rare linkjes en rare statistieken over mijn surfgedrag 📊🐸
Verzonden: 02-05-2016
Waarom staan er geen plaatjes op deze pagina?
De sites van de afgelopen 90 dagen
Zomaar omdat ik even niks te doen had met Koningsdag: wat
saaie statistieken
datavisualisaties over mijn eigen surfgedrag.
- In die 90 dagen bezocht ik 29.454 urls op mijn laptop.
- Dat zijn er gemiddeld 327 per dag.
- Het grafiekje hierboven zijn de tijden waarop ik sites bezoek. Zoals u ziet: uitschieters om 10.00, 14.00 en 22.00.
- Mijn meest nachtelijke bezoek aan een website was om 2:40. Mensen met een dirty mind: het ging inderdaad over seks. Deze thread op Reddit over wat mensen op hun seksuele bucket list hebben staan.
- Mijn vroegste bezoek was om 5:20. Aanmerkelijk minder spannend: ik probeerde me uit te schrijven voor de nieuwsbrief van expedia.nl. God mag weten waarom dat op die tijd moest.
- De meest populaire tijd om een url te bezoeken was om 13:43.
- Google: 3624
- Wikipedia (Engels): 1411
- Wikidata: 886
- Wikipedia (Nederlands): 808
- Github: 617
- Google Calendar: 554
- Twitter: 543
- YouTube: 513
- Facebook: 491
- Gmail: 439
Nog een ander saaie feitje: mijn favoriete tijd/site combinatie is Google.nl tussen 22.00 en 23.00 (627 maal).
Hay's bezigheden van de afgelopen twee weken
- Vorige tweek werkte ik voor de Volkskrant aan 8 vragen over de nieuwe regels voor freelancers . Ik geef het toe: minder leuk dan de kantoorergernissen van een tweek geleden. Sorry.
- Het Greyhound-verhaal van een paar weken geleden is nu ook te lezen in het Engels .
- Ik gaf een drietal presentaties tijdens de conferentie voor de verhalende journalistiek . Daar is werkelijk helemaal niks (in video) van terug te zien op het internet. U moet het doen met de verslagen .
De raarste conversatie van de afgelopen twee weken
Toen ik tijdens de conferentie voor verhalende journalistiek (zie boven) even naar buiten liep om een luchtje te scheppen had ik deze conversatie met een oudere man:
Oudere man: Leuk verhaal hield je daar net. Lees jij eigenlijk nog wel eens een boek?
Ik: Ehh.. Ja, soms. Vooral non-fictie.
Man: Ah ja. Hee, en die man die voor jou een praatje hield. Is die Joods?
Ik: Uhmm.. Ik zou het niet weten.
Man: Ik kom uit (dorpje met 10.000 inwoners) X, en daar woonde een familie met die achternaam.
Ik: Ach. Waar ligt X?
Man: Weet jij niet waar X ligt?!
Ik: Nee, geen idee.
Man: Schandalig! Raad eens?
Ik: Ehh.. Zeeland?
Man: Nee! In de achterhoek!
Raar
.
De beste plaat van de afgelopen vier maanden
2016. Misschien ken je het wel, het is het jaar waar we nu in leven. Ik vind het muzikaal nogal bagger, eerlijk gezegd. Het enige wat ik goed vond was de plaat van David Bowie, en die overleed twee dagen later, dus dat was al geen goed voorteken. Gelukkig is de nieuwe plaat van de Zweedse Axel Willner, ook wel bekend als The Field uit. Minimal techno. Ik vind 'm goed .
Het beste en het mooiste van de digitale snelweg
- In 2018 is de helft van al je vrienden op Facebook een robot. En bestaat het geklets verder vooral uit door neurale netwerken gegenereerde conversaties: the Rise of the Trollbots .
- Tijmen Schep schreef een aardig overzichtsartikel over de schaduwkant van de sharing economy (AirBnB, Uber, etcetera).
- Leuk, die nieuwe Kanye. Maar in Japan is er geen Spotify, en ook geen cd want dat wilde Kanye niet. Dus Toyomu uit Kyote maakte zijn eigen Life of Pablo op basis van de beschrijvingen van de nummers, de gebruikte samples en de teksten die online staan: 印象III : なんとなく、パブロ !
- Bij softwarebedrijf Agile Bits (1Password) waren ze gek op Slack, maar ze zijn er toch weer vanaf gestapt. Curing our Slack addiction .
- Wat doe je met al die data uit de Panama Papers? Een netwerkanalyse maken van wapenhandel tussen landen bijvoorbeeld . En wat blijkt als je dan Google's Pagerank algoritme toepast? Nederland is een interessantere handelspartner voor wapens dan het Verenigd Koninkrijk.
- Via oud collega David: eten dat er om schreeuwt dat het gewoon op een normaal bord wordt geserveerd .
- Dit stuk is nogal rambling en veel te lang, maar maakt wel een hoop goede pointers over hoe je niet iedereen tevreden kan stellen als je complexe projecten aan het bouwen bent .
- Joshua Topolsky (een van de oprichters van Vox Media) schreef een kort en helder betoog over de toekomst van de media: No one cares about you or your cheap shit. And an increasingly aware, connected, and mutable audience is onto your cheap shit. They want the good shit .
- Eenzame opsluiting kan dankzij The Guardian nu eindelijk ook in virtual reality .
- En je kan de Chauvet-grot in Frankrijk (Werner Herzog's Cave of Forgotten Dreams anyone?) nu ook online bekijken op een prachtige website (tip van mijn schoonvader).
- Leuk, zo'n Apple Watch. Je kan er bijvoorbeeld Windows 95 op draaien .
- Hier word ik blij van: een medewerkster van de VRT stuurde jarenlang geheime berichten naar haar man via Teletekst .
- Het zijn wel weer erg veel technologie en media gerelateerde linkjes deze keer hè? Volgende keer doe ik alleen links naar lange stukken van dode Franse filosofen.
De reden waarom u op deze nieuwsbrief bent geabonneerd
Ik weet het. Het zijn de kattengifjes. Maar deze keer ook met een hond!Deze knappe dame moeten ze naar het songfestival sturen in plaats van Douwe Bob!
ELKE DAG moet ik met deze idioot dealen!
En tenslotte: met het schaamrood op de kaken moet ik bekennen dat ik nog nooit een gifje heb geplaatst van internetsensatie Maru. U weet wel, van die dozen . Bij deze.
Dat was het! Op 16 mei verschijnt De Circulaire #25 . Een lustrum, dus! Joepie! Doei!