Overzicht van alle afleveringen

De Circulaire #6

Verzonden: 24-08-2015

Waarom staan er geen plaatjes op deze pagina?
Logo van De Circulaire

Hoi! Het is maandagavond, je zit thuis op de bank in je pyjama, je haartjes zijn net gewassen en je moeder opent haar laptop zodat jullie samen De Circulaire kunnen lezen. Hoera!

In deze editie: een De Correspondent -koppengenerator, een Kinect, een longread, wat links en een aap.

Deze afbeelding is niet beschikbaar


Zo maak je met kunstmatige intelligentie automatisch koppen voor een crowdfunded journalistiek platform

  • Wat is er mis in het hoenderhok van het migratiedebat
  • Wat vaccinatie vertelt over twintig jaar integratiedebat
  • Deze vrolijke, cynische graaf geeft een schitterend inzicht in de digitale wereld
Dit lijken allemaal koppen van De Correspondent , het crowdfunded journalistieke platform van Rob Wijnberg. Maar dat is niet zo, ze komen uit mijn Correspondent-koppen generator . Met behulp van wat statische analyse en Markov chains kun je nu oneindig veel koppen genereren en een eigen Correspondent concurrent beginnen.


De gadget van de afgelopen twee weken

Deze afbeelding is niet beschikbaar
Ik heb een Kinect gekregen van Sebastiaan , waarvoor hartelijk dank, en nu moet ik dat ding dus aan de praat zien te krijgen en is het opeens 1 uur 's nachts terwijl ik morgen vroeg op moet. Anyway, voor wie dat niet weet: de Kinect is een webcam met dieptesensor, waardoor je behalve het wat ook het waar kan zien van een beeld. Een soort van 3d-scanner dus. Eigenlijk kreeg ik dat ding vrij eenvoudig aan de praat (zelfs zonder Windows te installeren, hoezee!) en kan er mee knutselen in Processing .

Het resultaat van een avondje prutsen: deze ronddraaiende 3d-scan van mezelf terwijl ik deze Circulaire aan het dicteren ben op mijn laptop met zwaaicommando's.


Wat ik deed de afgelopen twee weken (of: schaamteloze promotie voor eigen activiteiten)

  • Hackastory gaat naar Istanbul voor een hackathon op 16 en 17 september. Ken jij nog developers of designers in Turkije? Of wil je mee? Laat het me weten.
  • Ik heb de afgelopen maand meegewerkt aan een toffe webproductie voor de NOS. Ik zou zeggen: hou aanstaande donderdag de website van NOS op 3 goed in de gaten.
  • We gaan nog meer toffe dingen doen bij de Volkskrant en zoeken iemand die mooie filmpjes kan maken. Vacature hier .

De beste Nederlandstalige longread van de afgelopen twee weken

Scheidend Volkskrant Amerika-correspondent Arie Elshout schreef een lang stuk (€, via VK.nl , via Blendle ) waarin hij de ziel van de Amerikaan probeert te begrijpen:

Ze (de Amerikanen -HK) hebben geen enkele aanleg voor fatalisme zoals Russen en in mindere mate Europeanen. Ze houden het pioniersmes bij de hand in het eeuwigdurende kosmische gevecht tussen donker en licht.

Elshout ziet de Amerikaan als immer optimistisch, ondernemend, maar ook als kinderlijk en alles pathologiserend. Grappig, ik moest bij die beschrijving gelijk denken aan de Japanners, minus dat optimistische en een gemiddeld BMI van 29.


Leuks van het internet van de afgelopen twee weken (niet in het Nederlands), geordend op lengte

Bij gebrek aan katten...

Een aap die gekamd wordt:

Deze afbeelding is niet beschikbaar
Bedankt voor het lezen en tot de volgende Circulaire . Vind je dit leuk? Stuur het door naar een vriend, vriendin, of desnoods naar iemand die je diep haat. En als je andere mensen stiekem lid wilt maken: klik hier .

Met zangersgroet!