Overzicht van alle afleveringen

De Circulaire #108: een kunstmatige Willie 👑🤖

Verzonden: 24-02-2020

Waarom staan er geen plaatjes op deze pagina?
Logo van De Circulaire

Doa! Ik was de afgelopen week twee dagen in het nieuwe Forum in Groningen om een AI-videoclip te maken. Hoe dat ging lees je in deze editie. Maar ook welke Koreaanse Oscarwinnende film ik vier sterren geef (hint: de titel is het Engelse woord voor 'parasiet'). Oh, en een kat die leert om een kat te zijn.

Wat let die? Lees deze Circulaire!


Een kunstmatige Willie

Deze afbeelding is niet beschikbaar

Ik was dus de afgelopen week bij een hackathon van het VPRO Medialab in Groningen. De VPRO is bezig om een songfestival te organiseren, maar dan niet voor mensen, maar voor robots . De vraag is natuurlijk: kan een AI een nummer schrijven dat het net zo goed doet als dat van Duncan Laurence?

Het is maar een kleine stap van muziek naar een videoclip. Daar ging de hackathon over. In vijf teams konden we twee dagen ons hoofd buigen over de vraag hoe een AI-gegenereerde videoclip er uit ziet.

Het eindresultaat zal worden geproduceerd en gezongen door Willie Wartaal , van rapformatie De Jeugd van Tegenwoordig. Alle teams deden dan ook iets met Willie in hun projecten.

Deze afbeelding is niet beschikbaar

We maakten in twee dagen een concept over input en output . De basis van alle AI. Je voedt een neuraal netwerk data, en daar komt dan iets uit. Maar wat zou er gebeuren als je de output dan ook weer als input zou gebruiken?

Dus gingen we aan de slag met allemaal verschillende tools. Met behulp van mijn eigen facetool swapten we het gezicht van Willie Wartaal op anderen.

Deze afbeelding is niet beschikbaar

En het resultaat daarvan gooiden we dan weer door een GAN style transfer. Kort gezegd: je traint een netwerk met een (aantal) afbeeldingen. Vervolgens kun je dat netwerk gebruiken om een afbeelding opnieuw te 'tekenen' met de getrainde 'stijl'.

Deze afbeelding is niet beschikbaar

Aan de basis van de hele video stond echter weer iets menselijks: tekeningen die Wendy had gemaakt en die we gebruikten om ook weer gekke afbeeldingen te maken met behulp van het Sketch2pix -model.

Deze afbeelding is niet beschikbaar

Helaas was er sterke competitie, en hadden wij op het moment suprême van de presentatie last van technische problemen. Niet gewonnen dus, maar ik heb veel geleerd over kunstmatige intelligentie. Dat je bijvoorbeeld niet allemaal lastige Python libraries hoeft te installeren en een zware grafische kaart hoeft te hebben om dit soort dingen te genereren, maar dat je dat kan doen met RunwayML .

Oh, en ik heb ook geleerd dat het Forum Groningen echt een heel vet gebouw is. Een beetje zoals TivoliVredenburg (met heel veel roltrappen), maar dan niet met de uitstraling van een parkeergarage. En heel gek: het is een enorm gebouw van 45 meter hoog en het staat op 100 meter van de Martinitoren, maar je ziet het dus niet als je op de Grote Markt staat. Iets met zichtlijnen en hellende vlakken naar het schijnt.

Als je trouwens wilt zien wie er wél heeft gewonnen: dat kan aanstaande dinsdag in Pakhuis de Zwijger in Amsterdam. Dan is er namelijk een avond over creatieve algoritmes en kunstmatige intelligentie .

Mediadieet

Deze afbeelding is niet beschikbaar

Wat ik zoal keek, bezocht en luisterde.

  • 💃 Carly Rae Jepsen . De Canadese zangeres stond in Paradiso. U kent haar wellicht van haar megahit Call Me Maybe uit 2012 ( 1,2 miljard views op YouTube ), maar ze nog veel meer moois gemaakt. Bijvoorbeeld het eighties -geïnspireerde album Emotion uit 2015. Carly deed het uitstekend. En als heteroseksuele witte man voelde ik me prettig in de minderheid bij het dolenthousiaste publiek. (★★★☆)

  • 🎙 De Debutanten . Podcast waarin Devin en Jeffrey elke aflevering iets nieuws uitproberen. Zoals naar de rechtbank gaan, lachmeditatie en in het publiek van DWDD zitten. Leuk concept, fijne presentatoren, zou alleen iets strakker gemonteerd mogen worden. Met dank aan Lieven voor de tip! (★★★☆)

  • 🍿 Parasite . Terechte winnaar van de Oscar voor beste film (de eerste niet-Engelstalige winnaar!) Ik dacht om een of andere reden dat dit een horrorfilm was, maar het is vooral een zwarte komedie over een arm gezin dat langzaam een rijk gezin 'parasiteert'. Ook goede muziek, prachtig camerawerk en strakke art direction . (★★★★)

De beste linkjes

Deze afbeelding is niet beschikbaar

De Noorderlingen

Deze afbeelding is niet beschikbaar

Zwartboek

Deze afbeelding is niet beschikbaar

De Zeemeerman

De beste kattengifjes

Ik weet niet wat het was de afgelopen tweek (oeps!) maar Lotte Belice, de gelijkmoedige chef kattengifjes, had echt héél erg veel leuke katten en andere dieren gevonden. Het was lastig kiezen!

Deze poeziewoezie moet nog even leren hoe het allemaal werkt in het leven.

Deze afbeelding is niet beschikbaar

Deze kat is juist een beetje bang voor hoe het werkt in het echte leven.

Deze afbeelding is niet beschikbaar

En deze hond wil gewoon vlees.

Deze afbeelding is niet beschikbaar

Dat was het!

9 maart is er een supermaan aan de hemel te zien. Goed nieuws voor hoogsensitieve personen! Dit is namelijk de volle super sneeuwmaan (ook wel bekend als hongersmaan of stormmaan). Dat betekent dat je als hoogsensitief persoon je keukenkastjes moet opruimen, maar ook dat je verdrietig kan worden en mogelijk griep krijgt. Maar troost u met de gedachte dat die avond tevens de nieuwe Circulaire uitkomt!

Tot dan!