Overzicht van alle afleveringen

De Circulaire #5

Verzonden: 10-08-2015

Waarom staan er geen plaatjes op deze pagina?
Logo van De Circulaire

Hoi! Het is een hete zomer, maar niet zo heet dat er geen nieuwe editie is van De Circulaire! (nutteloze opmerking over het weer: check). In deze Circulaire : iets over een site die ik 17 jaar geleden maakte (schaamteloze zelfpromotie met oude rommel: check), drie slechte en minder slechte films (iets wat iedereen leuk vindt: check), Droomhuis gezocht (cool doen met lage cultuur: check), hoe je video en audio doet in een webbrowser (excuusje voor mensen die deze nieuwsbrief 'professioneel' lezen:check), leuke linkjes (browserhistory copy-pasten: check) en natuurlijk: een kattengifje! (kattengifje: check).

Blast from the past

Deze afbeelding is niet beschikbaar 17 jaar geleden was het 1998. Misschien kunt u het zich nog herinneren. Bill Clinton bekende dat hij geen seks had gehad met een vrouw (maar dat was wel zo), Marc Dutroux ontsnapte (maar dat duurde niet lang) en voor het eerst in de geschiedenis bouwde ik een serieuze website. Voor mijn vader natuurlijk, want ik was slechts 15 zomers oud en had nog geen werving en selectiebureaus die achter me aan zaten.

DutchArt was de naam van de site met schilderijen van mijn vader en mijn oom. Uiteraard gemaakt in Microsoft Frontpage, met frames en met keywords in dezelfde kleur als de achtergrond zodat we hoger zouden komen bij Altavista (Google was nog maar een hobbyprojectje van twee studenten).

Een enorm commercieël succes is het nooit geworden, maar de site heb ik wel al die tijd in de lucht gehouden. Wel met steeds meer missende plaatjes en gebreken, dus ik besloot afgelopen week dat het tijd werd om eens te gaan graven naar de broncode. Ik moest eerst een externe CD-ROM speler kopen om mijn archief nog in te lezen (Apple doet niet meer aan cd-spelers in nieuwe laptops), maar toen had ik wel de code voor me uit 1998. Ik heb er (bijna) niks aan gedaan. Dus je kunt nu weer in volle glorie lezen waarom Rembrandt eigenlijk ook een abstract kunstenaar is .

Wel eerst doorklikken op 'fig/nonfig' in het menu links, het blijft een krukke site met frames.


Leuke en minder leuke films van de afgelopen twee weken

  • De PUNT had een screening van de nogal obscure Duitse jaren-tachtig cyberpunkfilm DECODER. Denk Videodrome meets Un Chien Andalou . William S. Burroughs zit er in. En zo'n beetje iedereen die arm aber sexy was in het Berlijn van 1984. De film werd geïntroduceerd door de onvolprezen Jeffrey Babcock die door heel Amsterdam vage cultfilms screent.
  • Iets minder interessant, nee wacht, eigenlijk gewoon compleet kut was United Passions , de FIFA propagandafilm die het historisch lage bedrag van 918 dollar ophaalde in de Amerikaanse bioscopen. Ja, ik heb 'm gezien en hij is net zo slecht als je zou denken. Wat ik vooral fascinerend vond is het totale gebrek aan voetballers en voetbal in een film over de wereldvoetbalbond. In plaats daarvan krijg je (waarschijnlijk voor veel geld historisch perfect nagebouwde) conferentiecentra met blanke oude mannen in pakken die met elkaar vergaderen en elkaar feliciteren met hun prachtige idealen. Toffe idealen, Sepp . Komisch dieptepunt van de film: de met vrolijke sambamuziek ondersteunde compilatie van wereldkampioenschappen met een shot van de grafkist van Adidas-CEO Horst Dassler. Als je de film niet wilt zien maar wel wilt lachen kan ik je deze recensie aanbevelen .
  • Ook kut, maar dan op een leuke manier: Samurai Cop , een superslechte (maar daarom hilarische) B-film over twee echte politiekerels die een hoop auto's opblazen en mensen neerschieten om een Japanse bende op te pakken, of zoiets. Er schijnt zelfs een vervolg te komen dankzij Kickstarter .

Beste gezapigheid van de afgelopen twee weken

Mijn vriendin en ik zijn op het moment, bij gebrek aan een goede serie, een beetje verslaafd aan het trio 'gezapige programma's met Hollanders in het buitenland' dat de publieke omroep te bieden heeft: Ik vertrek, We zijn er bijna en vooral Droomhuis gezocht . Ok, het is niet The Wire , maar die programma's hebben toch echt wel hun (soms onbedoeld) interessante kanten.

Bij Ik vertrek (AVROTROS) wordt een Nederlands gezin gevold dat een nieuw leven gaat opbouwen in een ander deel van de wereld. Van de drie is dit veruit het meest serieuze programma. Mensen worden vaak over lange tijd (denk een jaar of twee) gevolgd. Doordat het documentair van opzet is (geen presentator) heeft het de neiging om nogal saai te zijn als de mensen een beetje kleurloos zijn (en dat zijn ze vrij vaak).

We zijn er bijna (MAX) is beter. Martine van Os volgt een groep senioren die met hun campers en caravans samen naar Italië op vakantie gaan. Dat klink truttig, en dat is het ook. De grap is dat het productieteam dat ook vindt en uitgebreid lullige shots maakt van mensen die hun camper aan het poetsen zijn en vers ontdooide macaroni met ham en kaas eten. Smullen.

Maar het beste is Droomhuis gezocht (MAX). Sybrand Niessen zoekt een "droomhuis" voor een Hollands stel dat om onduidelijke reden wil immigreren. Het programma rammelt aan alle kanten: het camerawerk is amateuristisch, de 'lokale ambachten' zitten er alleen maar in zodat het programma in de 'informatieve' categorie (en ditto subsidieregeling) valt en de uiteindelijke keuze voor een van de drie huizen is overduidelijk doorgestoken kaart. Sybrand Niessen is meer geïnteresseerd in de fles champagne aan het einde dan in zijn gasten. De huizen zijn vrijwel zonder uitzondering lelijk en ongeïnspireerd.

Maar toch: in al z'n klungeligheid is Droomhuis gezocht een genot om naar te kijken. Het helpt ú ook vast de zomer door!


Hoe je video en audio doet in een mobiele webbrowser

Omdat ik tegenwoordig bijna niks anders meer doe dan interactieve scrollverhalen maken met veel audio en video leek het me wel eens aardig om op te schrijven wat je wel en niet kan op mobiel en tablet. Aangezien in Nederland rond de 40% van het webverkeer bestaat uit iOS en Android is het best wel nuttig om te weten hoe je video en audio tackelt op het mobiele web .

Leuks van het internet van de afgelopen twee weken

Maar dat kattengifje dus...

Ja, ik heb er weer een! De broer van de kat die geen bloemetje op z'n hoofd wil (zie Circulaire #2) wil namelijk liever niet dat z'n tandjes worden gepoetst.

Deze afbeelding is niet beschikbaar
Bedankt voor het lezen en tot over twee weken! Met muzikale groet, jullie Hay.