Overzicht van alle afleveringen

De Circulaire #14

Verzonden: 14-12-2015

Waarom staan er geen plaatjes op deze pagina?
Logo van De Circulaire

Hoera, het is weer zover! Een nieuwe editie van De Circulaire ! Ik hoop dat jullie een beetje zin hebben om deze editie te lezen, want anders heb je echt een rottijd het komende kwartier. Deze keer vind je hier onder andere: wat Barrie zag, een herkauwende koe, het internet archief, gruwelijk veel linkjes en een spin (niet zo'n enge). Veel plezier, met deze Circulaire !


Wat Barrie zag

Deze afbeelding is niet beschikbaar
Twee weken geleden vroeg ik u wat Barrie zag . Voor wie dat vergeten was: Barrie is mijn getraumatiseerde Boliviaanse doodskopaapje. U kon zelf suggesties invullen, waarvoor hartelijk dank!

Een aantal van de beste suggesties:

  • Easy: Goatse (die link is veilig)
  • De zinloosheid van het leven in volle glorie. Of de superharige blote billen van de overbuurman, die ondertussen ook nog eens ronddanste met een masker op gemaakt van kipfilets.
  • Volgens mij is Barrie niet getraumatiseerd. Hij is in het nirvana. Hij heeft iets gezien dat zó mooi was, dat hij de rest van zijn leven tevreden kan zijn, hoe dat leven er ook uit zal zien. Daardoor is hij niet erg aangedaan door de scheiding van Jop, maar hij kan ook niet heel enthousiast worden van zijn nieuwe huis en huisgenoten. Barrie ís gewoon.
Wat mij betreft de meest plausibele theorie:
  • Volgens mij zag Barrie de bui al hangen toen zijn vriend Jop een nieuwe knuffel kreeg. Hij moest zijn favorietenrol prijsgeven aan deze nieuwkomer en lijdt sindsdien aan een gebroken hart.

Wat sneu! Ik heb Barrie gevraagd of het inderdaad waar is dat hij verstoten is door zijn vorige baasje. Dit was zijn reactie:


Deze afbeelding is niet beschikbaar


Hay's activiteiten van de afgelopen twee weken

Deze afbeelding is niet beschikbaar
Voor de Volkskrant, ook wel bekend als premium sponsor van De Circulaire (want als ik er niet zou werken zou ik geestdodende websites moeten bouwen voor de kost en geen fut hebben voor het zoeken van kattengifjes) bouwde ik de afgelopen twee weken mee aan de Klimaat -producties Woekeren met het water en (een van de betere koppen): Stroom uit stront .

Verder moest ik mijn MacBook overnieuw installeren, wat echt supersaai rotwerk is, en besloot ik daarom om te bloggen wat ik allemaal deed nadat ik mijn Mac overnieuw had geïnstalleerd .

En op de valreep voor deze Circulaire : hier is de clip van Zzz waar ik bij IDFA Doclab aan meedeed , geregisseerd door de onvolprezen Roel Wouters van Studio Moniker .

Het beste goede doel van het afgelopen jaar

Deze afbeelding is niet beschikbaar

Foto: Joi Ito


Er zijn van die mensen die de godganse dag heel veel geld weggeven aan zielige mensen in verre landen. Zo iemand ben ik niet (sorry). Er is eigenlijk maar één goed doel waar ik consequent elk jaar geld aan geef en dat is het Internet Archive van Brewster Kahle (foto). Volgend jaar bestaat het Internet Archive 20 jaar, en sinds het begin hebben ze dezelfde missie gehad: universele toegang tot alle kennis. Dat doen ze door allerlei materiaal, zoals boeken, video, audio en zelfs games digitaal beschikbaar te stellen.

Het bekendste zijn ze geworden met de Wayback Machine : een archief van alle websites ter wereld, wat teruggaat tot 1996. Dat is uniek in de wereld: er is geen enkele organisatie die al zo lang, zonder grenzen en selectiebeleid het internet archiveert.

Een voorbeeld: toen in 2013 Hyves offline ging was er geen enkel Nederlands instituut wat de boel wilde gaan archiveren. De Koninklijke Bibliotheek, de meest logische keuze voor het archiveren van Nederlandse sites, deed dat niet omdat het ' geen publicatie was '. Wat dat ook mag betekenen. Ik denk eerlijk gezegd dat de KB zichzelf te elitair vond om wat gigabytes af te staan voor glitterplaatjes en tienerpoëzie.

Dus moest Hyves gered worden door een niet-Nederlandse instelling zonder overheidssteun: inderdaad, het Internet Archive redde Hyves .

Ik snap dat er mensen zijn die daar vraagtekens bij zetten. Waarom moet al die 'troep' voor eeuwig bewaard blijven? Gewoon, omdat je niet weet wat er over tien, honderd of duizend jaar interessant kan zijn. Als we nu zelfs oude potscherven interessant vinden, waarom zou een, destijds extreem populaire, site als Hyves niet iets kunnen zeggen over hoe mensen in de vroege 21ste eeuw omgingen met het internet?

Één van de vele redenen dus om te doneren aan het Internet Archive .


Leuks en interessants van het internet van de afgelopen twee weken

Sorry, het zijn er wel weer erg veel deze keer!

De beste katten en andere dierengifjes van de afgelopen twee weken

We hebben deze week twee katten, een hond en zelfs een spin (niet zo'n enge hoor). Ook deze week werd deze rubriek samengesteld door Lotte B., de onvolprezen Queen of Crap.

Dit is een beetje de kattenversie van Barrie (lees boven).

Deze afbeelding is niet beschikbaar
Dit ben ik elke keer als ik een tweet van Donald Trump lees.

Deze afbeelding is niet beschikbaar
Als je het verkeerslicht nét niet kan zien zou ik het liefste dit doen.
Deze afbeelding is niet beschikbaar
En als je schilderij nét niet recht hangt doe je dit.

Deze afbeelding is niet beschikbaar
Dat was 'm weer! Over twee weken de speciale laatste Circulaire van dit jaar, met natuurlijk heel veel lijstjes!

Vond je deze editie leuk? En denk je nu 'zou iedereen maar al deze jolijt kunnen lezen'? Dat kan! Door bijvoorbeeld deze mail door te sturen naar iedereen die je kent. Of een tweet te sturen . Of een Facebook-post . Of gewoon een ouderwetse brief. Als je dat doet kan je ook nog eventueel dit gifje meesturen voor extra effect:

Deze afbeelding is niet beschikbaar
Correct!