Overzicht van alle afleveringen

De Circulaire #171: op datavakantie 🧘

Verzonden: 28-11-2022

Waarom staan er geen plaatjes op deze pagina?
Logo van De Circulaire
Deze afbeelding is niet beschikbaar

Hallo! Wellicht dat Elon Musk het afgelopen weekend iedereen op Twitter heeft verplicht om Donald Trump te volgen. Dat het Nederlands elftal Qatar heeft verlaten vanwege mensenrechtenschendingen (lol). Of dat Mark Rutte is afgetreden en zich heeft bekeerd tot de Islam.

Het zou allemaal kunnen, maar Γ­k wist het niet want ik was op datavakantie in het Drentse Koekange. Wat dat precies is leest u verderop in deze nieuwsbrief.

Deze Circulaire is trouwens de eerste die ik verstuur via Beehiiv . Zoals ik in de vorige editie schreef zijn er sterke geruchten dat Revue (mijn vorige nieuwsbrievendienst) gaat verdwijnen. Ik heb mijn boeltje dus maar opgepakt en ben verhuisd. Er verandert voor u verder helemaal niks, maar dan weet u dat.

Ik wens u veel plezier met deze Circulaire !

Op datavakantie

Deze afbeelding is niet beschikbaar

Uw hoofdredacteur op datavakantie in het Drentse Koekange πŸ“· HK

Ik was het afgelopen weekend dus op datavakantie. Ik zette de datafunctie van mijn telefoon uit en verpoos twee dagen alleen in een blokhut in het Drentse Koekange. Even geen appjes, nieuws of andere dingen die mijn aandacht konden afleiden.

Het is grappig hoe de relatie met je telefoon verandert als die tijdelijk niet verbonden is met het internet. Je smartphone is opeens weer een geweldig apparaat in plaats van een ding dat continue om aandacht vraagt. Want zonder internet kun je nog steeds prachtige foto’s nemen. Muziek afspelen. Pounds naar kilo’s omrekenen (ik had een Amerikaans recept voor pulled chicken ). Geluidsopnames maken. Artikelen voor je nieuwsbrief tikken (dat leest u nu). Navigeren met gedownloade kaarten ( Organic Maps , zowel iOS als Androis). En natuurlijk bellen (daar was de chef kattengifjes heel blij mee).

Vroeger minstens zes aparte apparaten, en nu is het opeens één doosje dat in je broekzak past. Wonderlijk toch?

Wat ik opeens deed met al die herwonnen focus en aandacht? Reflecteren. Ik schrijf sinds anderhalf jaar in een dagboek en zo eens in de acht weken trek ik een dag uit om alles terug te lezen. Ik noteer dan wat de hoogtepunten van die periode waren. Het is een methode om mezelf ervan te doordringen dat ik veel dingen doe waar ik blij van word, of energie van krijg. Ik doe dat ook om mijn tobberige zelf onder controle te houden. Ik kan het iedereen aanraden.

Ik herlas Nescio ’s De Uitvreter en Titaantjes . Een goede spiegel voor tobberige zielen zoals ik. Verder bestond mijn offline vermaak (er was geen televisie of radio in de blokhut) uit moeilijke boeken en De Groene Amsterdammer. Ik ben helaas minder intellectueel dan ik hoop als ik aan het inpakken ben. Gelukkig had ik ook nog een Sudoku-boekje meegenomen.

Ik had de ijdele hoop dat ik dit weekend tot diepere inzichten zou komen, over mezelf of over de wereld. Dat is (natuurlijk) niet gebeurd. Twee dagen β€œoffline” was vooral ontspannend en rustgevend. Ik kan het iedereen aanraden.

Toen ik vanochtend mijn databundel weer aanzette had ik 30 appjes, 41 mailtjes en 20 andere notificaties. En ook weer direct dat knagende gevoel dat ik dingen mis. Maar zat er tussen die berichten iets dat ik niet had mogen missen? Natuurlijk niet. Smartphones zijn echt de nieuwe sigaretten. Misschien dat ik mijn data wel eens vaker uitzet of de router uit het stopcontact trek. Ook als ik niet in een blokhut in Drenthe zit.

Mediadieet

Deze afbeelding is niet beschikbaar

Ik was vorige week bij Best of IDFA: Award Winners . Dus: de films die een prijs wonnen tijdens het festival. Dit is wat ik van die vier films vond:

  • Apolonia, Apolonia . Intiem portret van een jonge vrouw die opgroeide in een bouwvallig underground theater in Parijs en nu het wil maken in de kunstwereld. Regisseur Lea Glob volgde Apolonia dertien(!) jaar. Er moet een overvloed aan materiaal zijn geweest, inclusief de stapels videobanden die haar ouders maakten van haar geboorte en zelfs haar conceptie. Ondanks deze schat aan materiaal maakt Glob scherpe keuzes en stipt ze fundamentele thema's aan. Geen wonder dat ze de IDFA-prijs voor beste film won in de internationale competitie. (β˜…β˜…β˜…β˜…)

  • The Etilaat Roz . Abbas Rezaie volgt zijn hoofdredacteur en collega's van krant Etilaat Roz tijdens de val van Kabul tussen augustus en oktober 2021. Goed onderwerp voor een interessante documentaire, maar dit is niet die documentaire. Technisch zeer matig, dankzij slecht geluid, wankel camerawerk en rommelige ondertiteling. Wellicht begrijpelijk vanwege de situatie. Maar ook de montage en de structuur zijn zo slecht dat je uiteindelijk 93 minuten naar archiefbeeld zit te kijken zonder enige context. Zonde. (β˜…β˜†β˜†β˜†)

  • Manifesto . Scholen in Rusland zijn een slagveld: schietpartijen, wapens, docenten met losse handjes en propaganda voor het regime van Poetin. Manifesto laat het zien door de ogen van de kinderen: de film is volledig opgebouwd uit fragmenten van bijna 200 filmpjes op YouTube en andere sociale media. Dat het geen rommeltje is maar een samenhangend (doch gruwelijk) verhaal toont de uitzonderlijke montage-, script- en onderzoeksvaardigheden van de (anonieme) makers. (β˜…β˜…β˜…β˜…)

  • Much Ado About Dying . Filmmaker Simon Chambers keert terug naar Londen om voor zijn eigenzinnige bejaarde oom David te zorgen. De excentrieke oud-acteur wil absoluut zijn huis niet uit, ook al is het een smerige puinzooi. David is zo koppig dat je stiekem hoopt dat Simon hem de Theems in gooit, maar hij is tegelijk zo charmant en hilarisch dat het moeilijk is niet van hem te houden. De typisch droge Britse voice-over zorgt voor een zeer onderhoudend geheel, ook al is het einde wat bitterzoet. (β˜…β˜…β˜…β˜†)

De beste linkjes

Deze afbeelding is niet beschikbaar

"An angry Dutch television presenter shouting to his colleagues" volgens Craiyon πŸ“· HK / Craiyon

De beste gifjes

Lotte Belice, mijn echtgenote en tevens de chef kattengifjes van deze nieuwsbrief was afgelopen weekend aan het crapshoppen met haar vriendin Bregtje. Ze kwam thuis met kerstlampjes en een prachtige bakelieten telefoon uit 1957(!). Koopjes! Net zoals deze gifjes die ze voor mij verzamelde trouwens.

Dit is hoe ik me ongeveer voorstel dat u op maandagavond om 20.00 naar uw mailboxje zit te staren.

Deze afbeelding is niet beschikbaar

Het is maar goed dat De Circulaire digitaal is, want als het van papier was zou u er zo over vechten met uw broertje of zusje.

Deze afbeelding is niet beschikbaar

Wat ik hoop dat u doet als de nieuwe Circulaire dan uiteindelijk verschijnt in uw mailboxje.

Deze afbeelding is niet beschikbaar

En dat was het!

De volgende Circulaire verschijnt maandag 12 december om 20:00. U krijgt dan de beste linkjes van het afgelopen jaar, zodat u iets heeft om de Kerstdagen mee door te komen.

Beviel deze nieuwsbrief vanuit het nieuwe Beehiiv-platform? Of gingen er dingen mis? Laat het me weten (reply op deze mail).

Tot over twee weken!

πŸ’ De overstap van Revue naar Beehiiv betekent helaas dat het nu geld voor mij kost om deze nieuwsbrief te versturen. Als je iets kunt missen dan kun je heel gemakkelijk doneren via deze link .

β˜•οΈ Wil je een keer geheel vrijblijvend praten over wat ik voor jou of je bedrijf kan doen? Plan een virtuele koffie met me in .