Overzicht van alle afleveringen

De Circulaire 191: de partybot-editie 🤖 🎉

Verzonden: 30-10-2023

Waarom staan er geen plaatjes op deze pagina?
Logo van De Circulaire
Deze afbeelding is niet beschikbaar

Hallo! Bent u ook een beetje moe van de Stemwijzer, Kieskompas, MijnStem en alle andere stemhulpmiddelen? Maar heeft u ook geen zin om de taaie verkiezingsprogramma’s door te nemen? Dan heb ik iets voor u. Samen met mijn trouwe lezer en designwonder Wendy maakte ik de Partybot , een AI-chatbot die net zo makkelijk werkt als ChatGPT en waarmee je al chattend de partijprogramma’s vergelijkt.

Hoe werkt het? We hebben de standpunten van de zeven partijen die bovenaan staan bij de Peilingwijzer uit hun programma’s gehaald. Vervolgens hebben we ze geconverteerd naar een soort vingerafdruk (een zogenaamde embedding ) en die in een speciale database opgeslagen. Jouw vraag wordt ook naar zo’n vingerafdruk geconverteerd en vervolgens wordt in de database opgezocht welke stukjes tekst het beste passen bij jouw vraag. Die stukjes tekst worden dan vervolgens met behulp van dezelfde software die ChatGPT ook gebruikt omgezet in begrijpelijk Nederlands. Je kunt ook de bronnen lezen waarop het antwoord is gebaseerd (de pagina in het partijprogramma). De technische term voor deze methode is retrieval-augmented generation (RAG) .

We wilden er ook graag wat humor in verwerken, dus daarom kun je ervoor kiezen om in plaats van met een gewone bot te chatten met één van de drie andere personages: de boze Gerda, een Gen Z-er en een corpsbal. Hun antwoorden zijn gebaseerd op dezelfde teksten als de gewone bot, maar de tone of voice is anders. Boze Gerda zal altijd benadrukken wat een kansloze bende het is in Den Haag. De Gen Z-er gebruikt veel afko’s en emoji’s. En de corpsbal heeft het vooral over feuten en hoeveel eerstejaars hij gisteravond heeft versierd in plaats van de politiek.

We hopen natuurlijk dat veel mensen de partybot gaan gebruiken, maar helaas is het niet gratis om zo’n ding draaiend te houden. Voor het AI-gedeelte maken we gebruik van de diensten van OpenAI. Het kost ongeveer €1 om 2.000 vragen te beantwoorden. Dat is niet zoveel, maar mocht de Partybot viraal gaan (en dat hopen we wel natuurlijk) dan zal dat snel oplopen. Vandaar dat er ook een donatieknop inzit, alle beetjes zijn welkom.

De 200ste Circulaire

Deze afbeelding is niet beschikbaar

📷 Bing Image Creator

Op maandag 4 maart 2024 verschijnt de tweehonderste Circulaire . Ik vroeg u in de vorige editie op welke manier ik dat heugelijke feit zou moeten vieren. 18 trouwe lezers vulden de enquête in. Gelukkig vond niemand dat ik er de brui aan moest geven, en slechts een viertal mensen vond dat ik een marathon voor zielige kinderen moest lopen. De opties ‘een immersieve text adventure met audio’ en ‘een prijsvraag’ hadden net zoveel stemmen dus in de 200ste editie kunt u een immersieve text adventure met audio verwachten waar u iets mee kunt winnen!

Andere suggesties van lezers: “een programma met gasten en filmpjes in De Balie of Pakhuis de Zwijger” (als u het organiseert kom ik graag), “een column geschreven door je ouders” (hoi mam) en “een podcast met alleen maar witte mannen van middelbare leeftijd” (echt een gat op de markt).

Op de vraag wie er gaat winnen bij de verkiezingen was weinig respons dus u moet het doen met “Frans Timmermans wordt minister-president en vraagt dan Tim Fransen als vice-premier omdat hun namen zo leuk bij elkaar passen”.

De beste linkjes

Deze afbeelding is niet beschikbaar

Jongens bij een flipperwedstrijd in 1976. 📷 Rob Bogaerts / Anefo / NA CC0

Deze afbeelding is niet beschikbaar

📷 Alvin Chang / The Pudding

Deze afbeelding is niet beschikbaar

📷 De Speld

De beste kattengifjes

De Chef Kattengifjes en haar Hoofdredacteur zaten vorig weekend in een B&B in Drenthe om hun papieren huwelijk te vieren. We bezochten onder andere Kamp Westerbork (gezellig!), maar ook een hoop kringloopwinkels. Hier vonden we onder meer prachtige handgemaakte kussens uit Guatemala én een elektrische heggenschaar. Wat kan het leven soms mooi zijn!

Deze kat gaat ook wel eens shoppen. Met de pas van de baas.

Deze afbeelding is niet beschikbaar

Deze kat heeft ontdekt dat lopen naar dingen echt hopeloos ouderwets is.

Deze afbeelding is niet beschikbaar

En deze kat heeft ontdekt dat het allemaal leuk en aardig is met de krabpalen, die luie stoel blijft toch het beste.

Deze afbeelding is niet beschikbaar

En dat was het!

De komende weken zit ik een beetje in een rijdende trein. Afgelopen week hoorde ik dat een project waar ik al bijna twee jaar met een groep vrienden aan werk is geaccepteerd voor een subsidie van het Stimuleringsfonds Creative Industrie. Én we zijn met hetzelfde project geselecteerd voor het Forum van IDFA Doclab. De volgende Circulaire verschijnt op dezelfde dag dat we de pitch moeten doen voor het Forum, dus wat in die edite staat is nog een groot raadsel (vooral voor mezelf). U gaat er de komende maanden nog veel over horen, dus houd deze nieuwsbrief goed in de gaten.

Tot de volgende!

Vijf trouwe lezers doneerden de afgelopen twee weken aan deze nieuwsbrief, waarvoor mijn hartelijke dank.

De Partybot draaien is niet gratis, net zoals dat het versturen van deze nieuwsbrief ook geld kost. Overweeg daarom om een donatie te doen. Klik hier om te doneren wat u kunt missen . Alvast bedankt, en ik beloof dat ik uw geld niet gebruik om stiekem al mijn Sinterklaasgedichten te schrijven met GPT-4.