Overzicht van alle afleveringen

De Circulaire #67: lachen met computers 🖥😂

Verzonden: 07-05-2018

Waarom staan er geen plaatjes op deze pagina?
Logo van De Circulaire

Hoiiii! Je zit vast op je zomerproof balkonnetje lekker te chillen terwijl je een roseetje drinkt en de 67ste editie leest van De Circulaire , jouw favo nieuwsbriefje voor sunny days !

Of helemaal niet, wat een stuk waarschijnlijker is.

Maar ook dan houd ik van je en wens ik je heel veel plezier met deze Circulaire 🍹.


Lachen met computers

Deze afbeelding is niet beschikbaar

Als je wilt horen hoe ik in het echt klink kan ik je van harte aanbevelen om op donderdag 24 mei langs te komen bij Creative Coding Utrecht , waar ik een van drie sprekers ben. Ik ga het hebben over mijn generatoren , en dan specifiek over de vraag: kun je lachen met computers?

Mijn lezing is helemaal in het Engels en al mijn voorbeelden zijn in het Nederlands, dus waarschijnlijk is het minder leuk als je geen Nederlands kan, maar hee, dan kun je deze nieuwsbrief ook niet lezen. Geen probleem dus!

De deuren gaan open om 19.45. Je betaalt €5 aan de deur en voor dat geld krijg je twee drankjes die je mag opdrinken terwijl je naar mijn geklets luistert.

Tot dan?

Data van de straat

Deze afbeelding is niet beschikbaar

De Correspondent publiceerde anderhalve maand geleden een artikel over de straten in Amsterdam en naar wie ze zijn vernoemd. Misschien niet zo heel verrassend: dat zijn vooral kerels, zo'n 88%. Slechts 12% van de straten is naar een vrouw vernoemd.

Ik vond het artikel boeiend, maar ook het feit dat de auteurs de data aanboden om er meer mee te doen . Dus ik stuurde een mailtje en kreeg een net gedocumenteerd Excelsheet terug met alle data.

Het leek me namelijk tof om die data ook op Wikidata te hebben. Ik heb jullie in deze nieuwsbrief al eindeloos vaak verveeld met mijn fascinatie voor het datazusje van Wikipedia, dus nog één keer in het kort: het doel van Wikidata is om van alle kennis ter wereld gestructureerde data te hebben, net zoals Wikipedia dat doet met artikelen en Wikimedia Commons met media.

Ik ben inmiddels klaar met de import. Van ruim 1.000 straten, pleinen en bruggen in Amsterdam kun je nu zien naar wie ze vernoemd zijn . Om het mezelf makkelijker te maken heb ik ook nog een klein tooltje geschreven waarmee je van een lijst van maximaal 50 zoektermen kunt zien of er een Wikipedia-artikel en bijpassend Wikidata-id is.

Nog een leuke lezersquiz: de persoon naar wie de meeste straten zijn vernoemd in Nederland (516 stuks) is volgens Wikidata een vrouw. De eerste drie lezers die me correct kunnen vertellen wie die vrouw is winnen een setje Circulaire -stickers om op je laptop, barbecue of caravan te plakken.

De beste linkjes van de interwebs

Deze afbeelding is niet beschikbaar
Deze afbeelding is niet beschikbaar
  • Het is geen nieuws dat Donald Trump een leugenaar is. Maar het is wel bijzonder hoe láng hij al leugens vertelt. Bijvoorbeeld in 1984, toen hij een journalist belde en deed alsof hij iemand anders was zodat hij in de Forbes 400 kwam .

  • Gezichten automatisch herkennen en kijken of het criminelen zijn: superhandig toch? Niet als 2.000 mensen onterecht als criminelen worden herkend tijdens Real Madrid tegen Juventus .

  • De nieuwe site en apps van de Volkskrant zijn vandaag live gegaan. Vandaar dat Kustaw Bessems, mijn oude chef, een half uur in de Volkskrant Podcast vertelt wat zijn visie op digitale journalistiek is. Reuze interessant .

  • Stel: je bent een boer en je tractor gaat kapot, midden tijdens de oogst. Je belt een monteur, maar die kan het niet fixen. De firmware van je tractor verbiedt dat namelijk: alleen monteurs van de dealer mogen reparaties uitvoeren. Je oogst dreigt te mislukken en je besluit om je tractor te hacken met een illegale firmware uit de Oekraïne. Een nieuwe aflevering van Black Mirror ? Nee, het business model van tractorfabrikant John Deere .

Deze afbeelding is niet beschikbaar

De beste gifjes

Zoals altijd voorgeselecteerd door de allerliefste Lotte Belice!

Normaal gesproken zou ik nooit een gifje plaatsen van zoiets walgelijks als een mens, maar om deze mevrouw moest ik zo onbedaarlijk hard lachen dat ik graag voor een keer een uitzondering maak.

Deze afbeelding is niet beschikbaar

Normaal gesproken zou ik ook nooit een gifje plaatsen waar een tekst in beeld staat, maar om deze kat moest ik zo onbedaarlijk hard lachen dat ik graag voor een keer een uitzondering maak.

Deze afbeelding is niet beschikbaar

En normaal gesproken zou ik ook nooit een. Nee, wacht. Dit gifje zou ik altijd plaatsen zonder enige bedenking.

Deze afbeelding is niet beschikbaar

Dat was het!

Volgende week zit ik een paar dagen te chillen in Barcelona bij de Wikimedia Hackathon , dus op maandag 21 mei krijg je vast opgewarmde oude gifjes en linkjes die je al gezien hebt. Je bent gewaarschuwd.

Tot dan!