De Circulaire #113: hoe ú zich voelt ❤️
Verzonden: 04-05-2020
Waarom staan er geen plaatjes op deze pagina?
De afgelopen drie edities hield ik hier een een verhaal over hoe het met me gaat. Maar na bijna acht weken lockdown begin ik mezelf een beetje te herhalen. Dus ik houd het kort.
Koningsdag, en vooral Koningsnacht, vond ik lastig. Normaal gesproken ben ik dan in Utrecht te vinden, omdat daar de vrijmarkt al 's avonds begint. Met een biertje in de avond over de vrijmarkt struinen met vrienden, ik kan me weinig dingen voorstellen dat leuker is. Verrassend genoeg zat ik die avond, zoals alle avonden, op de bank. Mooi kut.
Daar staat tegenover dat ik na weken proberen eindelijk een zuurdesembrood heb weten te bakken. Het resultaat ziet u verderop.
En verder leest u de uitslag van de enquête van de vorige editie, waarom je je niet moet laten naaien én een hele leuke selectie lezersdieren.
Veel plezier met deze Circulaire !
Vanwege de dodenherdenking kreeg u deze editie niet om 20.00, maar om 20.10 in uw mailbox. Opdat wij niet vergeten, kijkt u naar Joost Prinsen die Ben Ali Libi de goochelaar van Willem Wilmink voordraagt .
De enquête
Maar liefst 63 mensen vulden de enquête in uit de vorige Circulaire ( 8% van mijn lezersbestand). De slimme statistici onder u kunnen ongetwijfeld uitrekenen hoe representatief deze enquête is voor de Nederlandse bevolking (gokje: niet).
Hoe u zich voelt
U voelt zich niet heel slecht, maar ook niet heel goed. Gemiddeld nét geen zeven.
De vraag wat u mist van het pre-corona tijdperk maakte mij een beetje verdrietig. 'Mijn broer in Milaan', 'het knuffelen van mijn kleindochter', 'er met vrienden op uit gaan'. Het zijn vooral veel kleine dingen (fietsen, de trein, opvallend veel terrasjes) en soms verrassende of curieuze dingen ('de lage hypotheekrente', 'bepaalde vrijheid', 'knuffels van de kroeg').
U mist niet zo de drukte van het pre-corona tijdperk. Net zoals het vroege opstaan, files, sociale verplichtingen, herrie, 'lunchen met vervelende collega's' (tijd voor een andere baan?) en 'vreemden kussen' (ok).
Verder dragen slechts 3 van de respondenten buiten een mondkapje. 95% doet dat dus niet. De chef kattengifjes en ik hebben trouwens recent deze prachtige handgemaakte mondkapjes gekocht (ik heb die met de Maneki Neko). Oh, en als u dan zo'n ding heeft doe het dan niet op zoals de vice-premier van België .
Wanneer is het voorbij?
Wanneer is alles weer een beetje normaal? Ik hanteer zelf de definitie dat dit het geval is zodra er op Teletekst pagina 101 geen kopje 'Coronavirus' meer staat. U deed voorspelde een datum.
De data uit het verleden heb ik uit de antwoorden verwijderd, net zoals de data die wel héél ver in de toekomst lagen (op 1 januari 2350 ben ik hopelijk dood). Gemiddeld genomen mag de vlag dan uit rond Koningsdag 2021 . U wilt een opbeurender antwoord? De mediaan van de data valt op Oudejaarsavond 2020 .
Hoe dan ook: de lezers van mijn nieuwsbrief gaan er van uit dat het dit jaar allemaal niet meer normaal gaat worden.
Wat nu?
Bent u ook aan het bakken? Precies een derde van de respondenten wel. Dat verklaart ongetwijfeld waarom er nergens meer gist en bloem te krijgen is: allemaal ingepikt door Circulaire -lezers.
Iets meer dan een derde gaf aan dat van álle toevoegingen aan het Nederlands u 'Het nieuwe normaal' het allerergste vindt. Goede tweede en derde waren 'Anderhalvemetersamenleving' (15%) en 'Intelligente lockdown' (13%). Ook veel genoemd: 'huidhunkering' of 'huidhonger'.
Verder
Een nieuwe lezer merkt op dat lid worden van deze nieuwsbrief 'een van de weinige positieve dingen is' die hij/zij heeft overgehouden aan het coronavirus. Als alle besmettingen automatisch zouden leiden tot nieuwe abonnees zou ik denk ik snel een telefoontje krijgen van Jaap van Dissel.
Opvallend veel mensen hopen dat we na deze crisis beter gaan zorgen voor het milieu en/of dat ze zich nog meer zorgen maken over klimaatverandering.
Iemand schrijft: "Eindelijk is mijn normaal het nieuwe normaal. Ik loop altijd al voor op de rest.". Wellicht heeft hij/haar nog wat tips.
En ten slotte merkt iemand op dat hij/zij 'niks heeft met katten of huisdieren in het algemeen'. Dan lijkt me het lezen van deze nieuwsbrief een zware beproeving!
Hou vol!
Het brood dat je wist dat zou komen
Zoals u kon lezen in de enquête is een derde van alle Circulaire -lezers aan de bak. Ik ben dus al weken bezig met het maken van een zuurdesembrood, en dat is eindelijk gelukt (zie het resultaat op de foto's). Met veel dank aan trouwe lezer André, die mij wees op de uitstekende video's en recepten van de Deense Foodgeek . Oh, en 'dank' aan de honderd mensen die me allemaal dit artikel van De Speld stuurden .
Laat je niet naaien
Ik sta hier een beetje nonchalant voor een prent van Kumi Sugai, een Japanse kunstenaar. Ik vind ‘m heel erg mooi, en daarom heb ik ‘m ook gekocht. Met geld. Want dat vond ik het waard.
Het is daarom best wel raar dat als het over ‘betalen voor kunst’ gaat, mensen soms heel moeilijk gaan kijken. Dat er opeens een luikje dicht gaat als er over budgetten wordt gepraat voor muziek, ontwerp, video, tekst of alle andere dingen die creatieve mensen maken. Dan kan het opeens wel ‘voor de exposure’, of voor een bedrag waar je echt geen fatsoenlijke voorraad wc-papier en droge pasta voor kan kopen.
Ik ben webontwikkelaar, dus ik heb makkelijk praten. Ik kan werk genoeg vinden voor een normaal uurtarief. Maar ik heb vaak samengewerkt met creatieve mensen die géén normaal tarief krijgen. Blijkbaar is iemand die code schrijft meer waard dan iemand die muziek componeert of een grafisch ontwerp maakt. Ik vind dat raar.
Vandaar dat ik heel blij ben met deze trui, die ik heb gekocht (met geld, niet met exposure) van @laatjenietnaaien . Want zij willen een brede discussie over dat onderwerp. Kunst is geld waard, freelance werk in de sector is geld waard, de gemaakte uren zijn geld waard, de kennis is geld waard, het ambacht is geld waard. Het is meer waard dan dat mensen nu krijgen. Het zou normaal moeten zijn dat mensen een normaal bedrag krijgen voor hun werk.
Het is simpel: creatieve mensen zijn geen hobbyisten. Ze moeten zeggen wat ze waard zijn: no pay, no play.
Lezersdieren
U heeft zoveel dieren ingezonden dat ik ze niet allemaal in deze Circulaire kon plaatsen. Over twee weken ziet u daarom onder andere de kuikentjes van Juul en de naar de Beatles vernoemde konijnen van Herbert. Maar u mag natuurlijk nog steeds uw huisdieren insturen.
Trouwe lezer Lodie stuurde haar beestenboel. Die bestaat uit Murphy de hond en Suze en Dorus de katten. Murphy is een senior en slaapt veel, maar voor eten en een wandeling is hij altijd te porren. Suze is een echte dame en wil vooral aangehaald worden.
Kater Dorus is nog het actiefst en speelt graag met zijn eigen staart. Zoals het meegestuurde gifje bewijst.
Trouwe lezer Mechtild ontdekte dat de poezenkapper gesloten is (waarom eigenlijk? Kunnen katten ook corona krijgen?). Het vrouwtje heeft daarom zelf de tondeuse er maar bij gepakt en op model 'leeuw' gezet.
Ohne (geen staart, vandaar) is de kat van trouwe lezer Hanneke en hij vindt het allemaal wel best.
Beeld en Geluid in Minecraft
De chef kattengifjes en ik hebben vijf jaar geleden in een gekke bui haar toenmalige werkgever, het Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid, helemaal nagebouwd in Minecraft . Omdat je daar nu niet naar binnen kunt leek het Beeld en Geluid een perfect moment om onze creatie weer eens in het zonnetje te zetten, en ter download aan te bieden .
15 linkjes
- Vroeger, toen vlogen we nog. Wat gebeurde er dan eigenlijk met je koffer op Schiphol van het moment dat je koffer het vliegtuig verliet tot het op de bagageband terecht kwam ?
- The Pudding had twee hele leuke muzikale producties: eentje over hoe lang het duurt voordat een groep apen Beethoven speelt , en eentje over hoe goed je historische hits herkent .
- Een man die in Rom (Duitsland) in plaats van Rome (Italië) terecht kwam. Een man die onterecht werd opgepakt voor het bezit van kinderporno vanwege een tikfout in zijn IP-adres. En nog veel meer dingen die er fout (of goed!) kunnen gaan vanwege een klein tikfoutje .
- Wat doen expats die in Amsterdam wonen en €50.000 per jaar verdienen eigenlijk de hele dag? Nou dit allemaal . (let vooral op de hondenuitlaatservice)
- Je kunt naast gezichten nu ook stemmen griezelig goed deepfaken . Heeft een lezer misschien een idee welke software ze voor dit effect hebben gebruikt? (via Lieven)
- Na het lezen van deze longread wil ik ook een wandeltocht van 1000 kilometer door Japan maken om de beste pizzatoast te vinden .
- Waarom is het dragen van mondkapjes in Azië zo normaal? Podcast 99% Invisible vertelt een verhaal dat meer dan honderd jaar terug gaat .
- Misschien kunnen we als weer in het oude normaal leven overstappen op de Star Trek-economie .
- Een tijdje geleden was Clearview in het nieuws, een startup die een database maakt met alle gezichten ter wereld. Niet echt heel privacyvriendelijk. En nu blijkt dat de mensen die betrokken zijn bij het bedrijf allemaal nazi's zijn . ( via Jerry )
- Waarom Britten Trump zo haten . (via Lodewijk)
- Hester vondt een website van een naaimachinewinkel die zó lelijk is dat het bijna design is .
- Hee Reddit, als ik de CEO van mijn bedrijf met 10.000 medewerkers op al mijn mailtjes cc, ben ik dan een lul ?
- Waarom je beter geen hond kan hebben als je vanuit huis het weer voorspelt .
- Wil je je videobelletjes een beetje opleuken? Huur eens een ezel of een paar kippen voor in je Zoom . (via Johan)
- NOEM EEN VROUW ! (via Lotte)
De beste kattengifjes
Op het moment dat ik dit aan het schrijven ben is de chef kattengifjes honderd koekjes aan het bakken voor de buurt op 5 mei. Wat een geweldige vrouw!
En wat een achterdochtige kat.
Deze kat moet je ook echt niet vertrouwen.
En zelfs plastic dinosaurussen kun je tegenwoordig niet meer vertrouwen.
Dat was het!
Op maandag 18 mei 2020 zou paus Johannes Paulus II 100 jaar zijn geworden. Hij kon goed keepen, sprak twaalf talen (waaronder het Esperanto) én zou als hij niet had gekozen voor een huwelijk met God, getrouwd zijn met een vrouw die Ginka Beer heette.
Wat in ieder geval behoort tot de plichten van een goed huwelijk: de volgende Circulaire lezen , en dat kan weer over twee weken.
Tot dan!