Deze nerd bouwde met kunstmatige intelligentie een De Correspondent-koppengenerator (en het werkt best goed)

Door gastcorrespondent Hay Kranen

Zomaar drie willekeurige koppen uit het archief van De Correspondent, het crowdfunded journalistieke platform opgericht door Rob Wijnberg. Ik kan er moeilijk de vinger op leggen, maar er lijkt zoiets te bestaans als een typische Correspondent-kop. Heel anders dan de koppen van, zeg, de Telegraaf, de Volkskrant of NU.nl.

Ik kan daar natuurlijk een stevig en goed beargumenteerd stuk over schrijven, maar ik ben Rob Wijnberg niet, ik schrijf code. Dus het leek me wel aardig om te kijken hoever je kan komen met een statische analyse van de koppen en de wonderbaarlijke wereld van Markov Chains.

Hierboven zie je zo'n willekeurig gegenereerde kop. De kans is ongeveer 50% dat het grammaticaal niet klopt, maar het wonderlijke is dat die kop is gegenereerd zonder dat de computer iets weet over de grammatica van het Nederlands. Doordat je simpelweg kan bepalen wat de kans is dat een bepaald woord op een ander woord volgt krijg je iets wat wel moet lijken op een kop van De Correspondent, maar het niet is.

En nu mag je het zelf proberen. Klik op de knop voor een nieuwe kop!


Hall of fame

Gevonden door: @florisjanv, @FrankBemthuis, @ChrisHanselaar, @AnneArdon, @jeroenhoorn, @stefantt, @maykeblok, @mauritsmartijn, @eef, @tomnillesen, @ingrid_brouns, @matijn en @GVerbaan

Als je dit leuk vindt, abonneer je dan op mijn nieuwsbrief: De Circulaire. Het is net zoiets als De Correspondent, maar dan zonder website, journalisten en lange artikelen. Om de twee weken in je mailbox!
Dit was een productie van

Bron titels: artikelen van De Correspondent op Twitter. Bedankt Appie!